Halk arasında mide mikrobu olarak anılan ve asıl ismi ’helicobacter pylori’ olan bakterinin insanların yüzde 50’sini etkilediğini ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, annenin kendi ağzına götürdüğü mama kaşığı veya emzik ile mide mikrobunun bebeğe geçişinin daha kolay olduğunu söyledi.
Devamını Oku »Sindirim şikayeti olanlara ‘atrofik gastrit’ uyarısı
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, atrofik gastritte, midede yanma, hazmedememe ve "kusunca rahatlayacakmış" hissinin çok sık görüldüğünü, hastaların çoğunun bu durumu keşfettiği için az ve sık öğünler tükettiğini, bazı gıda türlerinden kaçındığını bildirdi.
Devamını Oku »Kalp damar tıkanıklığı mide ağrısıyla karıştırılıyor
Kalp damar tıkanıklığının en çok mide ağrılarıyla karıştırıldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Davran Çiçek, mide şikayetiyle gelen hastaların kalp damar tıkanıklığı yönünden de değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Devamını Oku »Reflü hastalığının ameliyatsız endoskopik tedavisi mümkün
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, "Tedaviye yanıtsız veya mide ilaçlarına tabi reflü hastalığı olan kişiler için reflünün endoskopik tedavi yöntemlerine başvurulmasıyla eski sağlıklarına kavuşmaları bir fırsat olabilir" dedi.
Devamını Oku »Uzmanından Ramazan ayında beslenme önerileri
Diyetisyen Dilay Temel, Ramazan ayında beslenmesiyle ilgili önemli bilgilere vererek uyarılarda bulundu.
Devamını Oku »Uzmanından ramazanda midede şişkinlik, ekşime ve yanma yaşayanlara öneriler
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, ramazan ayında yaşanan beslenme değişikliklerinin mide ve bağırsak problemlerine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Koçak, “Sahurda yenilen hamur işleri ve kızartmalar, özellikle de sahurdan sonra tekrar yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime ve yanmaya neden olur” dedi.
Devamını Oku »Uzmanı uyardı: Kafeinli içeceklere dikkat!
Ramazanda sık tüketilecek kafeinli içeceklerin reflü hastalarının şikâyetlerini artıracağını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ertuğrul, “Ramazanda kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Kafein denilince aklımıza sadece kahve gelmemelidir. Kafein içeren içecekler arasında günlük yaşantıda sık kullanılan kolalı içecekler ve çikolata içeren içecekler de bulunmaktadır. Kafein, yemek borusunun alt ucunda midenin girişine doğru bulunan kasların gevşemesine sebep olmaktadır. Bu nedenle reflünün en önemli tetikleyicileri arasındadır” dedi.
Devamını Oku »Mide ülseri vakaları yaşanan depremden dolayı artış gösterebilir
Mide ülseri sıklığının depremin 1. ayından sonra yüzde 100 artış gösterebileceğini aktaran Gastroenteroloji Uzmanı Dr. İsmail Acar, “Kanamalı ülserler de daha şiddetli seyretmektedir. Bu nedenle kan bankalarında yeterli kan stokuna ihtiyaç vardır” dedi.
Devamını Oku »Uzmanından ‘reflü’ uyarısı: Bu gıdalara dikkat!
Reflü hastalığının tedavisinde beslenme düzenindeki değişikliklerden beklenen yararın yüzde 15-20 civarında olabileceğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, “Beslenmede reflüyü artıran çikolata, alkol ve yağlı yiyecekler sınırlandırılmalı ya da kesilmelidir. Göğüsteki yanmayı tetikleyebilecek turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt ve limon), karbonatlı içecekler ve baharatların tüketimi sınırlandırılmalıdır” dedi.
Devamını Oku »